Nem csak szakemberek, akár iskolás csoportok is jelentkezhetnek a Kwizda pályázatára

Nem csak szakemberek, akár iskolás csoportok is jelentkezhetnek a Kwizda pályázatára


Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos lakói, a földigiliszták nélkülözhetetlen munkájára, pótolhatatlan szerepükre. A szerdán bejelentett Nova Agricultura díj aktuális mezőgazdasági és talajökológiai kihívásra irányítja rá a figyelmet, amivel az alapító, a Kwizda Agro Hungary Kft. elismeri és jutalmazza azokat, akik tevékenységükkel a kihívások megoldására és a társadalom edukációjára törekszenek. Az idei pályázat összdíjazása több mint kétmillió forint, szakemberek és a téma iránt érdeklődők is indulhatnak a különböző kategóriákban, a pályamunkákat pedig neves zsűri bírálja el, amelynek elnöke Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Felmérések szerint a hazai mező- és erdőgazdasági területek csaknem 60 százaléka veszélyeztetett valamilyen talajdegradációs folyamat miatt. A probléma azonban nem csak minket érint, világviszonylatban a talajok harmada közepesen vagy erősen leromlott állapotban van az erózió, a szikesedés, a tömörödés, a savasodás vagy kémiai szennyező anyagok miatt.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a biodiverzitás csökkenése az Európai Unió talajvédelmi stratégiájának megállapítása szerint az európai talajokat fenyegető nyolc legjelentősebb talajdegradációs folyamat egyike. Többek között erről is szó volt azon a sajtóeseményen, amelyen Czinege Erik, a Kwizda Agro Hungary Kft. növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője bemutatta a Kwizda új, Nova Agricultura díját.

Mint kiderült, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete vizsgálata is alátámasztotta, hogy globálisan lényegesen gyorsabban pusztulnak a termőtalajok, mint ahogy újraépülnek. Az az elgondolkodtató megállapítás született, hogy ha a jelenlegi ütemben folytatódik a talajpusztulás, ötven év múlva alig lesznek termőföldek.

Földigiliszták nélkül nem megy

Magyarország meghatározó növényvédőszer és műtrágya beszállítója, a Kwizda Agro Hungary Kft. által alapított Nova Agricultura díj célja, hogy felhívja a figyelmet a talajélet fontosságára és elismerje azoknak a munkáját, akik ezzel a témával foglalkoznak. Az első, idei pályázat termőtalajaink igen fontos lakóira, a földigilisztákra irányítja rá a figyelmet. A giliszták áldásos munkájának következtében ugyanis növekszik a talajok szervesanyag-tartalma, javul a szerkezete, végső soron növekszik a talajok termékenysége.

Ez kihat az életünkre, mert ha nem akarjuk, hogy a talajainkat hamar elvigye a szél vagy ne legyenek nagy mezőgazdasági aszályok, nagyon hamar meg kell menteni a talajainkat. Ezért is örül a díjnak – hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) egyik alelnöke.

A felhívásra a földigiliszta-állomány megóvására, fejlesztésére irányuló szakmai anyaggal, tanulmánnyal, kutatással, oktatóanyaggal, vagy edukatív, akár multimédiás tartalommal is jelentkezhet bárki, aki elmúlt 14 éves. A szervezők Innovációs, Edukációs és Tegyünk együtt! kategóriákban várják a pályamunkákat. A legjobbnak ítélt munkák készítői összesen több mint kétmillió forint értékű ösztöndíjban részesülnek.

A talajon és a talajból élünk

Az Innovációs kategóriában olyan pályázatokat várnak, amelyek technológiai újításokat, módszertani eszközöket, kutatási eredményeket mutatnak be, és a földigiliszták megóvására nyújtanak alternatívát akár elméleti, akár gyakorlati síkon.

Az Edukációs kategória célja, hogy a benyújtott pályamunkák rávilágítsanak a hasznos talajlakók megóvásának fontosságára akár agrártudományi, akár ökológiai szempontból, feltárják az összefüggéseket az egyes talajdegradációs folyamatok és a földigiliszták pusztulása között, és diskurzust nyissanak a szakmai körök, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődő termelők, valamint a környezetvédelem mellett elkötelezett kisközösségek között.

Tegyünk együtt! kategóriában pedig olyan lelkes magánszemélyek, iskolás csoportok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a fenntartható mezőgazdaság és a talajvédelem iránt. Ebben a kategóriában a zsűri bármilyen multimédiás vagy írásos anyagot elbírál, amely ezzel az ökológiai kérdéskörrel foglalkozik.

Benyújtási határidő: június 30.

A pályaműveket szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutató, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) egyik alelnöke, tagjai Horváth Balázs, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Szántóföldi Növények Osztályának vezetője, Veres Szilvia, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára, Megyeri Szabolcs, kertészmérnök és blogger, közéleti személyiség, valamint Czinege Erik, a Kwizda növénytáplálási innováció nemzetközi vezetője.

A pályázatokat 2023. március 30. és június 30. között lehet benyújtani, a nyertesek 2023. szeptemberében, ünnepélyes keretek között vehetik át a díjakat. A Nova Agricultura díj alapítója bízik abban, hogy az elkészült pályamunkák segítenek ráirányítani a figyelmet a talajdegradációs folyamatok és a biodiverzitás csökkenésének égető problémájára, a földigiliszták szerepének hangsúlyozása pedig elősegíti a környezetvédelemhez kapcsolódó tudatosság növelését, valamint közvetíti a fenntartható gazdálkodás értékeit.

A pályázat iránt érdeklődők a részletekről és a pályamunkák követelményeiről a www.novaagricultura.hu  weboldalon tájékozódhatnak bővebben, illetve a pályamunkák is ezen a weboldalon keresztül nyújthatók be.

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20230329-milliokat-ernek-a-gilisztak

A fenntartható talajgazdálkodást szponzorálja:

A Kwizda cipermetrin hatóanyagú növényvédői: az Altair és a Belem. Támogatják az egészséges termőföldeket, és leszámolnak a talaj kártevőivel. A termékek a hasznos talajlakókra nem jelentenek veszélyt. Tudj meg többet róluk!
Tovább a Kwizda oldalára