Kibővített témakiírás és meghosszabbított határidő – 2023. szeptember 30-ig lehet nevezni a Kwizda Nova Agricultura díj pályázatán!

Kibővített témakiírás és meghosszabbított határidő – 2023. szeptember 30-ig lehet nevezni a Kwizda Nova Agricultura díj pályázatán!


A Kwizda Nova Agricultura díj és az ahhoz kapcsolódó pályázat idén tavasszal indult először útjára. A téma – a pályázat meghirdetésekor – a termőtalajaink védelmére, azon belül pedig a talaj hasznos lakóira, a földigilisztákra fókuszált. Három kategóriában vártuk a földigiliszták létfontosságú munkáját bemutató, a megóvásukra innovatív megoldásokat nyújtó munkákat a szakma képviselőitől és a fenntartható mezőgazdaság iránt elkötelezettektől egyaránt.

A beérkezett pályázatok között azonban rengeteg érdekes és releváns témafelvetéssel találkoztunk, amelyek képesek tágabb kontextusba helyezni ezt a talajökológiai problémát, ezért úgy döntöttünk, lehetőséget biztosít azok számára is, akik a földigiliszták élőhelyével, a termőtalajaink megóvásával, talajvédelemmel foglalkoznak. A kibővített téma miatt a leadási határidő is módosult, a pályázatok beérkezési határideje 2023. szeptember 30. 23:59! A nyertesek 2023. novemberében, ünnepélyes keretek között vehetik majd át a díjakat.

A pályázat kategóriái változatlanok.

Az Innovációs kategóriában olyan pályázatokat várunk, amelyek technológiai újításokat, módszertani eszközöket, kutatási eredményeket mutatnak be, és a földigiliszták vagy az egészséges termőtalaj megóvására nyújtanak alternatívát akár elméleti, akár gyakorlati síkon.

Az Edukációs kategória célja, hogy a benyújtott pályamunkák rávilágítsanak a hasznos talajlakók megóvásának és a talajvédelem fontosságára akár agrártudományi, akár ökológiai szempontból, feltárják az összefüggéseket az egyes talajdegradációs folyamatok és a földigiliszták pusztulása között, és diskurzust nyissanak a szakmai körök, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődő termelők, valamint a környezetvédelem mellett elkötelezett kisközösségek között.

Tegyünk együtt! kategóriában pedig olyan lelkes magánszemélyek, iskolás csoportok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a fenntartható mezőgazdaság és a talajvédelem iránt. Ebben a kategóriában a zsűri bármilyen multimédiás vagy írásos anyagot elbírál, amely ezzel az ökológiai kérdéskörrel foglalkozik.

Az Innovációs kategória díjazása 1 millió forint, az Edukációs kategóriáé 500 ezer forint, míg a „Tegyünk együtt” kategória díjazása 300 ezer forint.

A további részletek a pályázatról a www.novaagricultura.hu oldalon érhetők el.

A fenntartható talajgazdálkodást szponzorálja:

A Kwizda cipermetrin hatóanyagú növényvédői: az Altair és a Belem. Támogatják az egészséges termőföldeket, és leszámolnak a talaj kártevőivel. A termékek a hasznos talajlakókra nem jelentenek veszélyt. Tudj meg többet róluk!
Tovább a Kwizda oldalára